Preventie-training

Mensen met onopgeloste klachten, zullen uiteindelijk tegen hun grenzen aanlopen. “Tot hier en niet verder” zegt het lichaam of de geest. Er vindt stagnatie plaats. Dit kan zich fysiek uiten in gewrichtsklachten van knie, pols, schouder of rug, in hoofdpijn, vermoeidheid, RSI, whiplash, chronische vermoeidheid of andere zeurende klachten. Ook kun je spanning, depressiviteit, stress of overgevoeligheid ervaren. In plaats van hulp van buitenaf te nemen door middel van pillen of operaties, doen we een beroep op het zelfsturend en daardoor herstellend vermogen van de mens.


Met meer lichaamsbewustzijn en bewustzijn van overtuigingen zul je eerder ervaren wanneer je de grenzen van jouw capaciteiten hebt bereikt en zul je meer in staat zijn om in jouw kracht te blijven.


Door in de training waar te nemen hoe jouw lichaam funktioneert, zullen we zien hoe ver je gaat en kunt gaan. We stoppen bij die grens om waar te nemen wat begrenst. “Waar hik ik tegen aan en kan het ook anders?” Vaak heb je je misschien dezelfde vraag gesteld, maar je hebt het waarschijnlijk alleen in je  hoofd begrepen. Het hoofd weet/begrijpt het wel, maar het lichaam is er vaak niet van bewust of snapt het nog niet. Het lichaam is immers trager dan de geest? Het lichaam is een trouwe hond die vasthaakt aan gewoontes. Vaak is men onbewust van de mogelijkheden van het lichaam.

Bijvoorbeeld de bewuste ademhaling geeft rust en door bewust op twee hele voeten te staan kunnen rug- knie- en schouder klachten verdwijnen. De interacties met anderen zullen door dit bewustzijn van lichaam en geest veranderen.

Ontmoeten

Vaak hebben mensen hun klachten al heel lang voor zich gehouden en het kan opluchten te merken dat ook anderen “iets hebben”. Gezamelijke problemen brengt mensen vaak dichter bij elkaar.  En het brengt je dichter bij wie je eigenlijk bent. Het is alleen soms een hobbel waar overheen gegaan moet worden, voordat er kracht uit gehaald wordt. “Hoe gaat het met je”? Contact maken met hoe het echt met je gaat, dit herkennen en erkennen en dit delen met anderen. Ontmoeten is de inter-actie aan gaan: ten eerste met jezelf en dat wat je ervaart met andere mensen (durven) delen. Daarvoor is veiligheid nodig. En die veiligheid kan jouw lichaam je bieden. Het is een uitwisseling. Ontmoeten is aandacht geven en ontvangen. De balans tussen geven en ontvangen kan ook de veiligheid van een groep uitgeprobeerd worden om het vervolgens thuis en op het werk toe te passen.

De training is bestemd voor mensen die uit balans zijn geraakt. Of door ziekte op het werk dreigen uit te vallen, of al uitgevallen zijn. De training wordt gegeven aan samengestelde groepen van 6 tot 8 personen. De groep komt 10 keer wekelijks een dag bijeen van 9.00 tot 17.00 uur. Vooraf vindt er een individueel intakegesprek plaats, waarbij vraag en aanbod voor ons beiden duidelijk worden.



Onder of boven iemand gaan staan, de strijd aangaan, of de verantwoordelijkheid over nemen,
Dit kost allemaal energie, tijd en ruimte in het lichaam, dus ook voor de organisatie.