Energie

Energie trekt aan of stoot af, stroomt of blokkeert, is onzichtbaar maar wel voelbaar. Het is wel zichtbaar of iemand energiek is of futloos of te veel energie heeft.

Hoe wij ons gewicht verdelen en neerzetten is voor mij een kwestie van eigenwaarde. Hoe wij ons gewicht dragen beïnvloedt ons gevoel van veiligheid en vertrouwen. In de voeten begint de verticale as, waarbij de opwaartse en de neerwaartse krachten anatomisch in balans staan. Als dit niet zo is, dan is dit lichaamstaal naar binnen toe in beleving en naar buiten toe in de uitstraling. Ik laat mensen letterlijk en figuurlijk op voeten staan, breng hen zodoende met hun aandacht in hun basis, in hun lichaam. Ons gewicht wordt gedragen door onze voeten, die ieder uit 26 botjes bestaan. Vanuit de voetholtes strekken we op. Zo staan we in onze verticale as, zodat de energie vrijelijk naar de aarde kan worden geleid. Houden we ons gewicht achter, dan dragen alleen de hielen, of soms een hiel, we strekken anders op.  We geven dan de draaglast aan de spieren, in plaats van de botten. De spieren spannen zich daardoor te veel in. Daar kan op 2 manieren gereageerd worden: Of we vechten tegen de zwaartekracht en krijgen een overspanning,waardoor energie stagneert. De energie wordt niet zoals bij een onweersantenne naar de aarde geleid, er vindt door de weerstand of overspanning ergens ophoping plaats, wat later geestelijke of fysieke pijn kan geven of ziek kan maken. (a)

Of we worden moe van de inspanning en zakken in. (zie b) Het zijn de botten in voeten en benen die ons gewicht dragen. Wanneer we daarentegen de last van ons gewicht naar de spieren overbrengen heeft dat een nadelig effect op de soepelheid en het functioneren van de spieren en daarmee op onze energie huishouding. We komen in een moeten terecht, de energie stroomt niet of moeilijk door.
a. De spieren of  gewoontes vechten tegen de zwaartekracht, door over- of onderspanning wordt de buikadem en de ervaringen van emoties geblokkeerd. Om iets te beleven zoeken we stimulus van buiten het lichaam, door bijvoorbeeld hard te werken. Of we zoeken een andere vorm van verslaving bijvoorbeeld door alcohol of drugs, eet- of mens-verslaving. Alleen dan kan men ontspannen en zich overgeven, de gevoelsarmoede wordt zo gecompenseerd.

 

a.                                                                  b.

b. Te veel toegeven aan de zwaartekracht. De houding begint in de voeten, als de voeten inzakken, verzakt de bekkenbodem, buik of/en borst. De nek staat zo dat men naar de grond gaat kijken. Dit is blikveld vernauwend en bepaalt ons gevoel van eigenwaarde, optimisme en pessimisme. We willen eigenlijk niet meer horizontaal de wereld inkijken en leeft gebukt verder, met en vernauwd blikveld. Dit kost energie, we lopen leeg en worden futloos.

Door het gewicht op de gehele en beide voeten te laten dragen en dit te ervaren en onze aandacht erop te focussen, kan er vertrouwen ontstaan in onszelf en gaat de eigen levensenergie in ons lichaam stromen. Dit kost het minste energie en geeft de minste pijn en slijtage. Ik leer je opnieuw neutraal staan, zitten en liggen. En vergelijk dit met de manier waarop je gewend bent je gewicht neer te zetten. Zo laat ik je bewust ervaren hoe je dagelijks beweegt. Het gaat niet alleen om WAT je doet, maar HOE je het doet. Het is lichaamstaal: de manier waarop je staat en gaat zegt iets over hoe het met je gaat. Van de manier waarop je iets doet kun je energie krijgen of energetisch leeglopen. Door hier bewust van te worden, kun je leren je levenshouding zelf aan te sturen en naar je hand te zetten.

Aandacht laat energie stromen. Dit geldt zowel voor de aandacht die gericht is op het eigen lichaam, als gericht op de omgeving. Op wat je maar doet buiten jouw lichaam. Door aandacht en bewuster gebruik van de adem ontstaat er warmte en wordt de bloedcirculatie en de energiestroom gestimuleerd. Zelf heb ik veel aan de TAO techniek, ik pas deze holistische zienswijze dagelijks toe. De Tao techniek kun je zien als meditatie door lichaamsposities. Adem en aandacht te brengen naar de organen en de emoties die zij vertegenwoordigen. Tao betekent “onder weg zijn”. Door accepterende aandacht,  ofwel de Taoïstische glimlach kunnen we de energiestroom bij onszelf oproepen en ervaren.

Het neutraal staan is staan omdat beide hele voeten dragen. Dit wordt versterkt door oefeningen die werken op hele spierketens, die psychosomatisch doorwerken. De concentratie wordt dan gericht op het gehele lichaam en dit beïnvloedt de geest. Energie gaat stromen als je je lekker in je vel voelt. Door je bewust te zijn van wat je denkt en voelt, kun je zelf in bewuste actie komen. Gewoontes en (denk)patronen die je uit jouw kracht halen, leer je ombuigen. Het besef dat je echt zelf veel kunt doen, geeft energie. Daarom leer ik waarnemen wat je voelt en kijken naar de eigen overtuigingen en intenties. Deze worden in het lichaam vertaald door een bepaalde houding en beweging aan te nemen. Hiernaar luisteren en er iets mee doen, dat kan energie geven. Dat heet zelf- management, ofwel jouw eigen leider zijn.

Je wordt je door de neutrale stand te leren kennen,

bewuster van je eigen lichaamstaal en hebt zo een keuze door te ervaren hoe het ook anders kan.

Zelfmanagement wordt daardoor gestimuleerd.