Energie trekt aan of stoot af, stroomt of blokkeert, is onzichtbaar maar wel voelbaar.
Onze beschikbare energie begint bij de voeten met de verticale as, waarbij de opwaartse en de neerwaartse krachten anatomisch in balans staan. Onze energie wordt duidelijk in onze lichaamstaal: naar binnen toe in beleving en naar buiten toe in de uitstraling. Het lichaam is de basis. Blokkades in het lichaam hebben een nadelig effect op de soepelheid en het functioneren van de spieren en daarmee op onze energiehuishouding. De spieren reageren op 2 manieren: Of we vechten tegen de zwaartekracht en krijgen een overspanning, de energie stagneert. De energie wordt niet zoals bij een onweersantenne naar de aarde geleid. Er vindt door de weerstand of overspanning ergens ophoping plaats, wat later geestelijke of fysieke pijn kan veroorzaken of ziek kan maken. Of we worden moe van de inspanning en zakken in. We komen in een moeten terecht, de energie stroomt niet of moeilijk door.

Ter illustratie:
a. De spieren vechten tegen de zwaartekracht, door over- of onderspanning wordt de buikadem en de ervaring van emoties geblokkeerd. Om iets te beleven zoeken we stimulus van buiten het lichaam, door bijvoorbeeld hard te werken. Of we zoeken een andere vorm van verslaving bijvoorbeeld door alcohol of drugs, eet- of mens-verslaving. Alleen dan kan men ontspannen en zich overgeven. De gevoelsarmoede wordt zo gecompenseerd.
a. b.
b. Te veel toegeven aan de zwaartekracht. De voeten zakken in. Als de voeten te veel inzakken, verzakt de bekkenbodem, buik of borst. De nek staat zo dat men naar de grond gaat kijken. Dit is blikveld vernauwend en bepaalt ons gevoel van eigenwaarde, optimisme en pessimisme. We kunnen eigenlijk niet meer horizontaal de wereld inkijken en leven gebukt verder, met een vernauwd blikveld. Dit kost energie, we lopen leeg en worden futloos.
Weer: het gewicht dragen we op de gehele en beide voeten, de aandacht op de eigen basis focussen.
Dan kan er vertrouwen ontstaan in onszelf en gaat de levensenergie in ons lichaam stromen. Dit kost de minste energie en geeft de minste pijn en slijtage. Ik laat je bewust ervaren hoe je dagelijks beweegt. Het gaat niet alleen om WAT je doet, maar HOE je het doet. Door hier bewust van te worden, kun je leren je levenshouding zelf aan te sturen en naar je hand te zetten.
Aandacht laat energie stromen. Dit geldt zowel voor de aandacht die gericht is op het eigen lichaam, als op wat je doet buiten jouw lichaam. Door aandacht en bewuster gebruik van de adem ontstaat er warmte en wordt de bloedcirculatie en de energiestroom gestimuleerd. De accepterende aandacht roept de energiestroom bij onszelf op. Gewoontes en (denk)patronen die je uit jouw kracht halen, leer je ombuigen. Het besef dat je zelf veel kunt doen, geeft energie. Daarom leer ik om waar te nemen wat je voelt en te kijken naar je eigen overtuigingen en intenties. Deze worden in het lichaam vertaald door een bepaalde houding en beweging aan te nemen. Hiernaar luisteren en er iets mee doen, kan energie geven, ook naar anderen toe. Dat heet zelf- management, ofwel jouw eigen leider zijn.
Energie krijgen of kosten
Soms kost iets veel energie en op een ander moment krijg je van hetzelfde werk energie. Alleen de omstandigheden zijn anders. Hoe werkt dat toch?
Het is van belang dat je je goed voelt bij wat je ook doet speciaal in je werk. Door werk te doen waarbij je gemotiveerd en geïnspireerd bent, kun je anderen inspireren. Dat geeft energie aan allen. “Wat doe je of heb je gedaan als je goed in je energie zit?”“Wat is er aan de hand als je leegloopt?” Dit zegt iets over jou, over de interactie met jouw omgeving, of met het werk wat je doet.
Energie gaat daar waar de aandacht is
Door gerichte aandacht kun je energie speuren in je lichaam, bij iemand anders, in de atmosfeer van een groep of van een ruimte.
Er wordt steeds met energie gewerkt via de ervaring van emoties. Wat zit er achter onze emoties? Wat vertellen innerlijke en heftige reacties en de drang tot handelen eigenlijk over ons?
In Teams trainingen werd er gewerkt met oefeningen die gericht zijn op de innerlijke focus.
Door partneroefeningen kon je merken dat je energie krijgt of kwijt raakt. Je bemerk de invloed van emotie op je energie en het energieveld rondom je.
“Hoe sta je open voor jouw omgeving? Of hoe kun je je daarvan energetisch afsluiten en toch in contact blijven?”
“Kun je het gewicht loslaten ofwel de spieren ontspannen en minder of meer weerstand bieden en spierspanning maken?” Dit beïnvloedt ons energetisch beleven. Het gaat erom dat jij in jouw eigen energieveld, in jouw lichaam, aanwezig bent. Nu stel ik de vraag bij mijn individuele training.
Meestal is er sprake van Projectie
wat spiegelt die ander, of de omgeving jou? Via het lichaam wordt duidelijk dat waar we op leeglopen een onbewuste eigenschap van onszelf is, dat door de ander wordt los gemaakt. Daarom trekken we dingen en mensen aan. Door ons hiervan bewust te zijn, kunnen we beter verantwoordelijkheid nemen voor ons eigen leven. Deze wijze van zelfmanagement heeft vervolgens invloed op al onze (werk)relaties.
“Sinds ik bij Margot ben, durf ik de spanning aan te gaan, die ik door trauma’s ontwikkeld heb en daardoor vast bleef houden als een overlevingsreactie. Ik zet me duidelijker neer, kan zelfs op een been staan en adem meer door mijn hele lijf waardoor ik warmer ben, meer energie heb en vooral rust en plezier vind. Ik ben eindelijk thuisgekomen in mijn lichaam.”
Mirjam