Voeding
We kijken samen of de voeding die je tot je neemt goed is voor jou, gezien vanuit het fysieke en geestelijke perspectief. Waarnemen is eigenlijk je bewust worden van de lichaamssensaties een soort proeven. Dit geldt ook bij het eten: Eerst komt de geur, dan komt het proeven, als we iets eten, maken we datgene wat van buiten komt, onszelf eigen. Hier is tijd en ruimte voor nodig waar je speciaal voor gaat zitten. Eten is een vorm van delen. Je slikt iets uit de buitenwereld in, neemt het tot je. Dit kun je in jouw eentje doen of samen met anderen. Dan wordt er meestal meer gegeten.
In mijn intake vraag ik aan mensen wat ze eten en wat eten voor hen betekent en hoe ze het tot zich nemen. Het kan soms zijn dat mensen tijdens het journaal, of een film eten, zodat het eten een onbewuste handeling is, omdat de sfeer van het journaal, of wat dan ook gezien wordt ook naar binnen wordt geslikt. Of mensen verkeren al etend in onprettig gezelschap en maken ruzie. Dit heeft invloed op hoe eten wordt verteerd. Het slikken van eten en van woorden om je heen kunnen beiden ziekmakend zijn. Hierbij denk ik aan de ziekte van Crown die bij een aantal mensen verdween toen ze zich meer bewust werden van patronen in hun huidige leefomgeving of de leefomgeving uit hun verleden en deze konden veranderen.
Sommige mensen lijden aan het idee dat ze dik zijn of hebben veel gewicht. “Ieder pondje komt door het mondje” is de spreuk. Dat klopt niet altijd. Men kan zich ook emotioneel dik maken en daardoor spanning in het lichaam maken. Het lichaam wordt door de vele kilo’s een soort kasteel om invloeden van buiten uit te sluiten. Meestal staan ze niet op hun voeten, waardoor niet hun botten dragen, maar de spieren. Dit vasthouden of spannen van de spieren zorgt letterlijk voor het vasthouden van kilo’s. Vaak staat het bekken niet op de benen, maar erachter. De pezen en spieren dragen alles en worden minder mobiel. Door je waardeloos te voelen, je niet lekker in je vel te voelen, ga je niet alleen als vertroosting eten. Je lichaam maakt meer gewicht, omdat je het gewicht niet aan de aarde toevertrouwt. Vaak hebben dikke mensen een lichte motoriek omdat hun spieren door de draaglast niet kunnen ontspannen, ze houden het gewicht op.
Tijdens het eerste gesprek komen naast de algemene gegevens ook de eetgewoonten aan bod.
Wat er wordt gegeten kan invloed hebben op bepaald gedrag of andere problemen. Vooral gevoelige kinderen reageren heel sterk op bepaalde voedingsstoffen en/ kleurstoffen.
Veel consumptieproducten worden gemanipuleerd, waardoor er mogelijk voedselallergie ontstaat. Doordat ik zelf achteraf van kindsbeen af op voedsel allergisch reageerde, en sinds mijn moederschap 8 jaar leefde met eczeem op mijn handen, zonder dat reguliere methodes hielpen, ben ik op mijn dieet gaan letten. Een alternatief therapeut raadde mij in 2000 af nog koemelkproducten te gebruiken, en mijn vermoeidheid verdween onmiddellijk. Ik bleek voor meer etenswaar gevoelig en stopte die producten wat meteen effect opleverde. Sinds 2007 heb ik geleerd met de bio-tensor te werken. Met de bio-tensor meet ik nu ook bij mijn cliënten of er allergie is op bepaalde soorten voeding. Soms adviseer ik te stoppen met bijvoorbeeld het tot zich nemen van suiker- en koemelkproducten of light-dranken en kijken we of de buik en hoofdpijnklachten verdwijnen. Ik verwijs soms door naar mijn man, Henk Nagel, die met behulp van de Bioresonantie techniek het lichaam kan doormeten en reinigen. Ook ik zit nog regelmatig bij hem op de stoel, als er onverhoeds toch weer iets in het eten zat waar ik allergisch op reageer. Daarom weet ik dat voeding een zeer belangrijke factor is voor ons welzijn.
Wanneer ik groepstrainingen geef, thuis of buitenshuis, wordt er tijd, ruimte en aandacht besteed aan het ritueel wat eten is.