Burn-out is een fysiologische aandoening waarbij de mens emotioneel en fysiek uitgeput is en weinig tot niets kan presteren. Veel mensen zijn in deze tijd opgebrand.

Te veel prikkels en stress op het werk en in de privésituatie zijn de oorzaken van burn-out. Een sensitieve persoonlijkheid met bovengemiddeld verantwoordelijkheidsgevoel en de neiging tot perfectionisme zijn risicofactoren. In de Oosterse zienswijze spreekt men van het Milt-type: iemand die te veel hooi op de vork neemt, zich zorgen over anderen maakt, Pietje Precies is en van zoet houdt.

De symptomen van een burn-out zijn per persoon verschillend. Er is sprake van een geestelijke en fysieke uitputting. De zogeheten accu is leeg.
 Overkoepelend wordt een burn-out gekenmerkt door depersonalisatie; een negatieve, cynische houding richting zichzelf  en/of de mensen in de (werk)omgeving, verminderde persoonlijke bekwaamheid en emotionele uitputting. Naast bovengenoemde symptomen kunnen ook de volgende klachten duiden op een burn-out:

Hoofd en lichaam werken niet samen er bestaat een vecht of vlucht gedrag.
(Ernstige ) vermoeidheid
Prikkelbaar, snel geïrriteerd
Moeilijk kunnen concentreren
Gespannenheid
Onrust
Huilbuien
Besluiteloosheid
Verminderde nachtrust
Piekeren
Lichamelijke klachten zoals rugpijn, hoofdpijn, nekpijn

Stilstaan Bij Bewegen gaat uit van het zelf-herstellend vermogen. Aandacht en adem in het lichaam brengen.  Zelfwaarneming van het lichaam als instrument dat aangeeft wat je denkt doet en voelt, zodat je dicht bij jouw eigen zingeving komt.

Bij burn-out vecht iemand vaak tegen zichzelf, tegen vermoeidheid en emoties die zich aandienen. Eigenlijk heeft de mens die opgebrand is juist behoefte aan rust en inkeer in zichzelf: “wat heb JIJ nodig?”  De allereerste aandacht wordt gericht op het waarnemen van het lichaam in neutrale staat. Dat wil zeggen, we staan letterlijk stil bij hoe je jouw gewicht op de eigen voeten neerzet, op hoe je ligt en ademt. Het adempatroon kan de mens in de eigen zwaartekracht laten toegeven, waardoor er rust en veiligheid kan komen en het slaapgebrek kan worden hersteld.
Hierdoor ontstaat er openheid voor oude pijn of trauma’s die vaak onder de weigering van zichzelf liggen.

Tijdens de behandeling wordt nagegaan welke factoren bijgedragen hebben aan het ontstaan van een burn-out; bijvoorbeeld het hebben van zogenaamde disfunctionele gedachten worden aangepakt: “als ik niet hard werk vindt niemand me aardig/competent/krijg ik nooit een promotie/word ik ontslagen”. Daarnaast worden risicofactoren op de thuissituatie en het werk geïnventariseerd (bijvoorbeeld te hard moeten werken, te veel overwerken, moeten werken in een onprettige omgeving, te veel door familie omstandigheden op de schouders hebben of nemen.) Er kunnen verschillende Methodieken worden gebruikt.

In de praktijk blijkt een burn-out vaak gevolgd te worden door een carrièreomslag; voor veel ex-cliënten blijkt hun burn-out reden te zijn te reflecteren op hetgeen ze écht willen. Vaak is dat iets anders dan de baan die ze voorheen hadden. Het lichaam helpt hen daarbij: zodra er spanning is, is er wat aan de hand, waar je niet bang voor hoeft te zijn, omdat je de tools in eigen handen hebt.

Wil je van jouw burn out herstellen en ben je benieuwd wat ik voor je kan betekenen?

info@stilstaanbijbewegen.nl of bel het telefoonnummer 055 5345264.

Wil je hulp bij het solliciteren na een burn-out? https://cvster.nl/blog/solliciteren-na-een-burn-out