Rugklachten zijn psychosomatisch. Het lichaam wil je iets vertellen.

De rug is een buigzame verbinding van ons hoofd met het bekken en staat symbool voor ons verleden, van last en plicht, van moeten, controle en verantwoordelijkheid. Maar ook van fierheid, trots, bezieling en vrijheid.

Om tot een echt herstel te komen van rugklachten, kijkt Stilstaan Bij Bewegen holistisch. Het wil de oorzaak aanpakken en niet het gevolg bestrijden. Het eerste wat we doen is na een gesprek kijken hoe je staat. Dragen jouw voeten jouw hele gewicht? Als de voeten niet dragen dan wordt het gewicht ergens anders opgehouden. En dit gaat ten koste van de gewrichten in knie, rug of schouders. De bewegelijkheid neemt af en de rug is over-strekt, gebogen, ingezonken aangespannen of te buigzaam. De normale holle en bolle krommingen worden versterkt.

De rug is de verticale as, waarmee je op de wereld staat. Daarvoor moet je eerst een plek innemen, dus je gewicht geven, om vervolgens op te strekken. Deze op-strek- en zwaarte as zijn uit balans.  “Gaat het om mijn wereld of om de wereld om mij heen?” Bij een kyfose, een bolle kromming, trek je je terug, je laat je hart niet zien. Bij een holle rug is er sprake van een lordose, kom je niet in je kracht. Een S kromming in de breedte een scoliose, veroorzaakt een scheefstand, of sta je altijd op een been en heb je moeite keuzes te maken en voor jouzelf te staan?

In plaats van ons gewicht aan de aarde, de wereld te geven kunnen we gewicht van de wereld om ons heen op onze rug dragen en gaan we gebogen of over-strekt door het leven. We trekken ons terug of overstrekken ons.

Dit beïnvloedt de ademhaling. Het diafragma verbindt niet meer het bovenlijf met het onderlijf.

We komen niet in verbinding met ons bekken, in eigen kracht, want het bekken is naast ons zwaartepunt ook het krachtcentrum, waar we gevoelens eigen maken.

We komen niet in eigen kracht, het is naast ons zwaartepunt ook het krachtcentrum, waar we naar toe ademen, eten verteren en loslaten of vasthouden.

En verteren is eigen maken. Dit gebeurt in het bekken: het “ik-eigen centrum”. Als we daar niet in zitten, letterlijk niet op onze zitbeentjes, dan halen we onszelf onderuit en zitten op de rug, dit kan veel rugklachten geven. We kijken dus letterlijk naar onze dagelijkse gewoontes. Vaak zijn de beenspieren aan de achterkant te kort en deze leer je verlengen.

Naast het fysieke lichaam werken we ook aan het energetisch lichaam. Energie stroomt of stagneert door herinneringen uit dit leven of herinneringen die uit de voorouderlijke lijn komen. Door bekend te worden met Voorouder-energie kunnen we heel veel genetische ballast loslaten. Allemaal ballast waar onze genen van doordrongen zijn. We leven nu in een tijd om dat allemaal op te ruimen. Daarnaast bestaan er ook karmische lasten. Als er openheid en ruimte voor bestaat kunnen we kennis maken met vorige levens die ineens in het nu kunnen opbreken en ons last bezorgen, maar eigenlijk daar horen uit die tijd waarin we niet meer leven. We leven in het hier en nu, met onze rug als verticale en buigzame lichaam-as verbonden via de benen met de aarde en via het hoofd met het universum, zodat we horizontaal moeiteloos kunnen uitreiken, geven en ontvangen. Zie ervaringen

Wil je ook jouw rug anders instellen, dus rugklachten herstellen?  Dan kun je contact opnemen bij mij tel 0612448340 of mail    info@stilstaanbijbewegen.nl