FYSIEKE OEFENINGEN

De fysieke oefeningen vinden hun oorsprong in het dansen en acteren. 

Dit is bewegen met zeggingskracht, met intentie en attentie. 

De focus is gericht en wordt bepaald door ons voorstellingsvermogen of verbeelding.

Fysieke oefeningen bestaan uit doen en daarbij stilstaan. Het voelend waarnemen. Je opmerkingsgave wordt ontwikkeld. Zodat je het verschil ervaart voor, tijdens of na de oefening en je anders de deur uitgaat. Het lichaam wordt zodoende steeds meer een instrument dat jou kan vertellen hoe het met je gaat in verschillende omstandigheden. Het meldt je wat iets jou doet. Je leert tijdig naar spanning, onrust of druk luisteren en kunt daar dan iets mee doen. De oefeningen bieden een kapstok om er vervolgens zelf mee aan de slag te gaan, tot handeling over te gaan, “to act”,want oefening baart kunst.

 

–De aandacht wordt gericht op de gewichtsverdeling van de voeten. Het ontwikkelen van besef hoe je dagelijks staat en gaat en hoe het ook anders kan. Je komt tot een neutrale houding als alle voetbotjes van beide voeten jou dragen. Zodra dit anders is gaan spieren, pezen en gewrichten dragen en dit geeft druk, of pijn, en kan jou dus iets zeggen. Het lichaam drukt in de gehele houding iets uit en dat noem ik lichaamstaal. Het lichaam wil jou iets zeggen. Zo kun je last krijgen van Hielspoor gewrichtsklachten in knie, rug of schouders.

 –Ademoefeningen werken van binnen uit. Ze verbinden het innerlijk met het uiterlijk, het bovenlijf met het onderlijf. De oefeningen komen voort uit diverse Stemtechnieken, Yoga, en de Tao en meditatie. Het gaat steeds om het richten van aandacht op de adem en bijvoorbeeld de organen, meridianen de chakra’s en ruimte in en rondom het lichaam. Daardoor raak je in je lijf in plaats van in het hoofd te bivakkeren, te piekeren of je zorgen te maken waardoor je aan stress en slapeloosheid kunt lijden.

–Alignmentoefeningen. Het lichaam wordt vanuit de basis in lijn geplaatst, waarbij de zwaartekracht en de opwaartse kracht met elkaar in balans staan. Er wordt meer ruimte ervaren in en rondom het lichaam.

–De spierketens. Spieren aan de achterkant, voorkant, zijvoorkanten en zijachterkanten zijn door ketens en functie met elkaar verbonden. Bijvoorbeeld aarden is gewicht loslaten. Terwijl op-strekken naar boven gaat, vanaf de aarde, maar daarvoor moet je eerst geaard zijn, een plek innemen. Zo heb je spiergroepen die zorgen voor de aarding, voor de op-strekking, spiergroepen die naar binnen bewegen of naar buiten toe gaan. Deze ketens hebben een psychosomatische functie want ze beïnvloeden zowel het lichaam als de geest. Er bestaan posities waarin een dergelijk keten als één geheel wordt aangesproken, waardoor je dichter bij jezelf komt en meer balans kunt gaan ervaren.

–Affirmaties, ofwel bevestigingen. Zowel het lichaam als de geest worden het sterkst beïnvloed als zij op elkaar zijn afgestemd. Deze afstemming wordt gestimuleerd door visualisaties. Door te zeggen wat er bij je opkomt als je de oefening doet, proberen we de binnenwereld met de buitenwereld kloppend ofwel congruent te maken.  Je bevestigt de oefening door in diverse omstandigheden het doel van de oefening luidop te zeggen, ofwel door Affirmaties stem te geven, hebben ze meer werking. Het werkt als NLP, Neuro Linguistisch Programmeren.

Bijvoorbeeld: “Ik neem de ruimte en geniet.” “Ik ben een vrouw van gewicht.”

Een intentie of affirmatie bij een handeling geeft duidelijkheid. Door deze affirmatie uit te spreken kun je jouw eigen commentaarstemmen horen die daar tegen kunnen protesteren. Het is een manier om jezelf te leren kennen door de gedachten/ oordelen achter handelingen en acties te herkennen. Je zou uit verschillende gewoontes kunnen stappen. Het gaat tenslotte over zelf-acceptatie en congruentie.

Het is de intentie en de beleving die de handeling kleur geeft.
Het gaat niet alleen om wat we doen, maar vooral ook om hoe we het doen.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Delen:

HYPNOSE

Hypnose (uit het Grieks Hypnos slaap), noem ik ook wel Deep memory Processing (DMP), is een kunstmatig opgewekte trance, gekenmerkt door verhoogde vatbaarheid voor suggestie. Je kunt in verschillende staten van hypnose gebracht worden. In mijn sessies werk ik altijd met de lichte hypnose, dat staat voor een diepere ontspanning. Je

Lees Meer »

RECONNECTIVE HEALING

Reconnective Healing Reconnective Healing is een vorm van heling dat door Eric Pearl begin jaren 90 in de vorige eeuw tot wasdom is gekomen. Het sluit ons opnieuw aan op de energielijnen van het universum en zo ook op het energieveld dat ieder van ons omgeeft. Deze aansluiting op het

Lees Meer »

Schrijf je in voor de nieuwsbrief ↓

Stilstaan bij bewegen, de taal van het lichaam herkennen.

In 2013 is bij de uitgever Conferent dit boek van mij uitgekomen.

Sta je wel eens stil bij hoe je beweegt, bij hoe je voortgaat, bij hoe je zit? Wat wil dit jou zeggen? Voelt het goed? Zou het beter kunnen? Of weet je dat niet? Bewustwording van deze vragen is de sleutel om te veranderen en je daardoor beter te voelen. Bewust worden door waarneming is constateren wat er is.

‘Stilstaan bij bewegen’ is gereedschap voor jezelf, voor managers, trainers en voor iedereen die anderen persoonlijk of professioneel begeleidt of leiding geeft. Door je waarnemend bewustzijn te ontwikkelen kom je tot een beter voelen in het lichaam en daardoor tot meer genieten en beter presteren in werk en privé-leven Als je in staat bent met jezelf als trainer, coach, begeleider aan de slag te gaan met theorie, praktijk en oefeningen kun je anderen gemakkelijker begeleiden.

In dit boek tref je informatie aan over anatomie, bewegen en kennis van het lichaam. Dit zijn de ingrediënten om bewust te worden van hoe je gaat en staat. De basis van het lichaam, dus hoe je erbij staat, beïnvloedt de lichaamsbeleving en de taal van het lichaam. De vele oefeningen helpen om aan de slag te gaan met jezelf en daardoor kun je anderen helpen beter te ervaren wat het lichaam wil zeggen. Bewuster zijn is de winst voor iedereen, voor jou zelf, voor jou als manager, coach, begeleider en, als het gaat om een organisatiecontext, voor de organisatie als geheel.

Paramedisch Natuurkundig Therapeut Coach in Zelfmanagement

Stil Staan Bij Bewegen

Het is tijd om je verhaal te delen.
Maak nu een afspraak via het onderstaande knop.

Bezoekadres:

Stil Staan Bij Bewegen

Molenhof 14

7321 BZ Apeldoorn

Tijden kunnen afwijken!

Maandag – Vrijdag 10:00 – 18:00

Zaterdag – Zondag 10:00 – 12:00

Contact:

E-mailadres: info@stilstaanbijbewegen.nl

Telefoonnummer: +31612448340

Schrijf je in voor de nieuwsbrief ↓

Open chat
💬 Heb je vragen?
Goedendag 👋
Hoe kan ik je helpen?