De Psyche

Vrijheid en zelfverantwoordelijkheid horen bij elkaar. Hierbij hoort het besef dat je door eigen keuzes en waarnemingen jouw eigen werkelijkheid creëert. Een mooie techniek hiervoor is Voice Dialogue waarin je via lichaamswaarneming jezelf associeert met verschillende rollen van jezelf, of afstand maakt, afhankelijk van de keuze die je wenst te maken. Het zelfde geldt ook voor emoties, dat je gevoelens en emoties hebt die kunnen komen en gaan als de golven van de zee, als je ze toelaat en afstand kunt maken. Als je je ermee identificeert, dan ben je de emoties geworden, dan lijkt het een eindeloze zee waar je in kunt verdrinken. Bij het ontkennen van emoties, ze te verbieden of weg te stoppen, zul je merken dat ze eigenlijk worden versterkt, dan komt er lading op, of emoties worden verdoofd, dan wordt alles vlak. Door emoties op te merken en te gebruiken ontstaat er meer keuzevrijheid, de ruimte en afstand bieden minder identificatie of verknoping in jezelf of met je omgeving.

Bewustzijn van de integratie tussen denken, doen en voelen. Hiervoor is zelfacceptatie nodig zodat je aanvaart wat je denkt, voelt en wat je doet. Door waar te nemen wat jouw overtuigingen en intenties zijn, die onder emoties liggen en jouw doen en voelen inkleuren, krijg je het stuur in handen om je zelf te beheren. Onbewust kun je weerstand hebben voor wat je voelt, of angst hebben voor de angst. Je wilt dan liever niet voelen. Je kunt gevoel dan weg relativeren, of compenseert de gevoelsarmoede die kan ontstaan door heel hard te gaan werken. Of verslaafd worden aan mensen, drugs of alcohol. Soms houdt het lichaam of de geest dit niet meer vol en geven jou een sein te stoppen. Als we niet luisteren, wordt het teken, de angst, de pijn of het verdriet, groter tot we er ziek van worden. We kunnen dan pijnstillers nemen of naar de dokter gaan. We kunnen de genezing buiten ons zoeken maar beter zelf aan de slag gaan, door er contact mee te maken.

Door ziek te zijn, krijgen we de tijd om te herstellen. Onze leefwijze anders instellen. Hierbij ga ik uit van het feit dat wij zelf onze grootste genezers zijn. We kunnen de klachten zien en ervaren als tekens zodat ze een betekenis krijgen en in ons leven en we ze in krachten kunnen veranderen. Ik daag je uit om deze overtuiging aan te nemen.

Om van klacht naar eigen kracht te gaan