Herstel van SOLK

Je hebt lichamelijke klachten die niet goed te verklaren zijn.

Bij onderzoek is er geen ziekte of lichamelijke oorzaak voor jouw klachten te vinden.

Of er is wel een lichamelijke oorzaak gevonden, maar het is onduidelijk waarom jouw klachten zo heftig zijn, zo veel last geven of zo lang duren.

Artsen noemen die klachten onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK).

Gelukkig kunt je wél iets doen aan jouw klachten, ook al is de oorzaak onduidelijk.

Jouw gezondheid, gedachten, gevoel, gedrag en de steun van anderen hebben invloed. Door dingen anders te doen en te bekijken, leert je met de klachten om te gaan. De klachten blijven vaak bestaan, maar op den duur heeft u er minder last van.

Iedereen heeft wel eens klachten die niet goed te verklaren zijn. Vaak gaan ze vanzelf over. Worden de klachten erger? Heb je er lang last van? Maak je je zorgen? Of komen er andere klachten bij? Dan ga je naar jouw huisarts.

Jouw huisarts heeft je onderzocht en er is geen lichamelijke oorzaak voor jouw klachten te vinden. Geen ziekte, beschadiging of andere aandoening die de klachten kan verklaren. Of er is wel een oorzaak gevonden, maar het is onduidelijk waarom jouw klachten zo heftig zijn, zo veel last geven of zo lang duren.

De huisarts noemt die klachten SOLK (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten; Somatisch betekent ‘lichamelijk’). Dus in de naam SOLK spreekt men van dubbel lichamelijk, terwijl het m.i. beter psycho-somatisch genoemd kan worden, zoals het vroeger werd genoemd of ‘somatoforme klachten’.

Het zijn lichamelijke klachten die veel last kunnen geven. Je verzint het niet. Gelukkig is er wel iets aan te doen, zodat je er op den duur minder last van hebt.

Bijvoorbeeld buikpijn: Buikpijn kán een lichamelijke oorzaak hebben, bijvoorbeeld een buikgriep. De buikpijn is dan goed te verklaren. Nadat de buikgriep is genezen, verdwijnen de klachten. Vaak is er bij buikpijn géén lichamelijke oorzaak te vinden. De pijn is dan niet te verklaren. Of er is wel een lichamelijke oorzaak (zoals een buikgriep), maar de buikpijn blijft langer dan verwacht (ook nadat de buikgriep is genezen). De klachten zijn dan niet goed te verklaren.

Andere voorbeelden zijn:
ernstige vermoeidheid
concentratie- of geheugenproblemen
maagklachten, zoals misselijkheid
darmklachten, zoals diarree, verstopping, winderigheid
(lage) rugpijn en andere spier- en/of gewrichtspijnen
hoofdpijn of nekpijn
duizeligheid of evenwichtsproblemen
hartkloppingen, benauwdheid of pijn op de borst
pijn (na een aandoening of blessure)

Heb je last van SOLK, neem dan contact met me op Tel. 055 5339667